Anteckningar från Verksamhetsråd 12/3–19
Närvarande
Sara Wikström
Helena Öhrwall
Emma Backlund 5 a
Elisabeth Eriksson, år 3 och fritids
Helena Johansson, år 2
Therese Henriksson, 6 a
Pia Hägglund, 4 b
Malin Klang
Maria Larsson Palo
1. Rektor tar upp om planeringen inför höstterminen och vilka som kommer att arbeta i de olika klasserna.Alla tjänster är inte helt klara ännu. Förskoleklass kommer att ha 38 barn.
2. Arbetskväll på skolan. Kommer att bli den 21/5. Föräldrar och personal träffas och arbetar tillsammans. Det kommer bland annat att finnas möjligheter att måla insidan av lekstugan och bygga färdigt en påbörjad altan till denna. Fönsterputsning är också välkommet.
3. Skolans marknad kommer att bli den 11/6.
4. Filmdagen. En förälder har lyft frågan om mängden fika på den årliga filmdagen som äger rum sista veckan innan jullovet. Föräldern tycker att barnen ska poppa popcorn med personalen i skolmatsalen och äta dessa med mjölk till istället för att ha med sig onyttiga saker som läsk och godis.
Verksamhetsrådet tycker inte att mängden fika är så farlig vid filmdagen då det bara är en gång per år, och anser därför att barnen kan få äta något onyttigt då. Men inga överdrivna mängder.
5. Medhavt fika vid friluftsdagar. Skolans friluftsdagar bör ha en sund profil och därför kan man ta med smörgås, varm dryck, frukt. Klasslärare kan sätta ut på bloggen vad man får ha med sig så uppstår inte problem med att vissa har läsk och liknande.
6. Friluftsdagen blir den 19/3 för lågstadiet och 2/4 för mellanstadiet.
Kolla upp om det är militärövning i Degerbergsfortet den dagen lågstadiebarnen ska vara i Pagla. (Vilket det var förra året.) Eftersom försvaret har sin stora vinterövning denna vecka. Dock vet vi inte exakt var.
7. Punkter som togs upp under elevrådet.
• Femmorna önskar sig en ny matsedel och mindre prat på lektionerna. De är också missnöjda med hallonsylten som serveras och tycker att det ska vara jordgubbssylt istället.
• Sexorna vill att år 6 ska få tugga tuggummifritt. De vill också ha fler inneraster och skorna på inomhus.
• Fyrorna vill ha en utomhuskran eftersom de blir törstiga när de leker ute. De vill även ha biljard och pingisbord. Verksamhetsrådet funderar på om man kan bygga ett pingisbord på fritids eller om man kan skaffa ett begagnat? År 4 vill även att skolan ska bjuda på frukt.
• Treorna tycker inte om att andra kastar böcker på golvet, och vill att de övriga eleverna ska vara mer försiktiga med böckerna samt hjälpa till att hålla ordning.
• Det har kommit fram att barn klättrar på räcket högst upp i trappan. Det är farligt och rektor har tagit beslut om att få ett förhöjt räcke där så att ingen kan falla ner.
8. Elisabeth berättar om verksamheten på fritids. Man har tema rörelse, sund kost, utomhusvistelse, yoga. Viktigt med att kunna vila och slappna av. Man har också infört tyst mellanmål, då man lyssnar på musik eller saga i matsalen. Barnen och personalen tycker att det är mycket lugnare och trevligare. Till våren ska man ha mer mellis utomhus.
9. Helena berättar om lågstadiet.
• År 1 NO/SO/SV, bondgården, MA, addera genom att bilda 10 och sedan räkna vidare, SV, bokstäverna V, W och Ä och texten, väder, motsatser.
• År 2 Respekt, samarbete, kamratskap.
Svenska, grammatik, grupparbete, textanalys.
Ma, multiplikation, längd och höjd.
NO, kroppen, vinter.
So, världsreligioner, sophantering.
• År 3. No vatten. So, tolerans. Sv och ma, förberedelser inför nationella proven.
• År 4, blandar grupper mellan klasserna.
So, vikingatiden, No, väder, Matematik skala, vinklar, area.
Svenska, läsförståelse.
• År 5 skriver spännande berättelser. Boksamtal.
Decimaltal i matematiken, samt de fyra räknesätten.
So, geografi, kartkunskap.
No, kroppen.
Teknik, programmering.
Bild, akvareller.
Engelska, muntliga framställningar.
• År 6. Engelska, nationella prov. Svenska berättelser och gestaltande beskrivning.
So, religioner, moral, etik.
No, Lufttryck och värme.
Matematik, decimaltal.
Idrott, skridskor och skidor. (Under viss protest.) Dock varannan lektion inomhus.
10. Skolan har köpt in utrustning för skridskoåkning och skidor.
Har man pjäxor över med NNN binding kan man skänka dessa till skolan.
11. Rektor berättar om ett studiebesök hos utomhusförskola i Kiruna. Personalen från Heden inspirerades av många kreativa knep för utomhusaktiviteter.
12. 9-10 april kommer personal från Hedenskolan att vara på fortbildning i både Luleå och Stockholm. Det kommer att finnas vikarier.
13. Frågor från föräldrar. Hur kan informationen om verksamhetsrådet nå ut på ett enklare sätt? Förslag på att rektor har hand om mejllistan.
• Mötet bestämmer att vi ska samla ihop alla namnen för att göra en mejllista. Information om mötet bör också läggas upp på bloggarna så att föräldrar hinner se och komma med frågor att skicka med till sina klassrepresentanter.
• Hur fungerar Sigma-matten? Man tycker att den är bra. Hinner inte med allt då praktiskt tar tid.
• Nästa möte blir 13/5 kl. 18
• Vem organiserar arbetskvällen?
• Det har blivit lugnare på bussarna nu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar